Het Nijmeegs Stadstheater presenteert:
"Het Geheim van het Strobobos"
Deze voorstelling is opgevoerd op Zaterdag 4 Juni en Zondag 5 Juni 2005 om 14.00 uur in Het Glashuistheater te Nijmegen
Vier kinderen staan met hun ouders op een camping in het bos. Als de kinderen, zonder ouders, een eindje het bos in wandelen om de omgeving te verkennen en op zoek gaan naar mooie vlinders, verdwalen ze. Ze komen in een geheim stuk bos terecht, het strobobos, waar niemand het bestaan van weet. Daar ontmoeten ze een oude boom, die kan praten. Deze boom houdt al jaren de wacht in het strobobos. In dit bos wordt door gnurken (een bossenvolkje), goud gemaakt van de kletterklaterwaterval. De oude boom vertelt dit geheim aan de kinderen en wil in ruil hiervoor, dat de kinderen de oude boom meehelpen om de gemene boeven te vangen, die op zoek zijn naar het goud en het bos willen vernietigen.
Wat ik zo mooi vind en trots op ben, Is de zelfgemaakte boom van papier-maché en hoe we deze boom hebben aangekleed met verse takken uit het bos. Door de kleuren van de stam en het verse groene blad, gaat de boom leven. In het kunstwerk van de boom zit een gat, hierin zit een jongetje, die de "gedachten van de boom uitbeeld". Voor "de gedachten van de boom ben ik op zoek gegaan naar natuurlijke kleuren voor zijn zelf gemaakte kostuum. Als het bos in rust is, stappen de gedachten van de boom even uit de boom en raakt en beweegt los door het bos, en uit hierbij, dat de boom gevoel heeft en maakt, dit duidelijk in zijn omgeving. Verderop in het stuk, praat de boom zelfs met de kinderen om het bos en zichzelf te redden. Als zijn gedachten dansen op de muziek, bewegen de repen van stof, sierlijk als loshangend blad met de bewegingen die hij maakt, om en traag met hem mee. Ook de schmink, die hiervoor gekozen is, komt helemaal terug in de natuurlijke kleuren van de boom. Als het jongetje/gedachten in de boom zit, moet je zelfs goed kijken, of er wel iemand in zit, zo mooi gaan de kleuren op in het omhulsel van de boom waar hij in zit.......
Rolverdeling
Gedachten boom: Nathan Klaasen
Gnurk en Vlinder: Iris Smetsers
Gnurk: Gita Nuy
Bastiaan: Joris Christ
Britt: Billy Hulswit
Helena: Noortje Beukeboom
Iwana: Roos Neervoort
Gerrit Grabbel: Dashiel Arts
Alie Graai: Marthe Olderikkert
Boswachter: Job Gijsbrecht
Deze voorstelling is mogelijke gemaakt door medewerking van:
Belichting: Paul Verberkt
Geluid: Vincent van Rooijens
Piano teksten muziek: Clemens Neervoort
Schmink en haardracht: Ouders, Yvonne en Jan
Kleding: Yvonne, Jan, ouders en kids
Video: Ruud Peters
Fotografie: Ruud Peters:
Regie en Produktie: Yvonne Ubben
Met dank aan: Het Oude Weeshuis
Lay-out folder; Jan Bredie
Financien: Ruud Peters
Met dank voor het beschikbaar stellen van: Het Glashuistheater: Anke en Willem
Graag wil ik een kleine note vermelden over hoe wij er toe gekomen zijn om 4 voorstellingen in Het Glashuistheater te mogen presenteren. Het Oude Weeshuis is al jaren onze oefenplek voor theater en toneelstukken. Als kind aan huis op deze plek. Toen Tandem nog in dit gebouw vertoefde, hebben wij onder Tandem ook een aantal leuke voorstelling gepresenteerd. Anke en Willem wilde de oude stad handhaven en zo ook de wens van hun om een leuk klein theater in geheel oude stijl op te bouwen. Het Glashuistheater. Het mooie van "Het Glashuistheater" is, dat je er buiten en binnen kunt spelen. Het glas aan de voorkant kun je helemaal open schuiven, je zet je stoeltjes buiten neer en je hebt een openlucht voorstelling. Binnen is het een klein knus theater met een klein balkonnetje en een houten planken vloer. We hadden leuke contacten met Willem en Anke en ze stelde voor om een paar proefvoorstelling te houden in het theater. Voor ons erg leuk en zo dicht bij onze oefenruimte en voor hun een test. Zo gezegd zo gedaan, hebben we vier voorstelling met kinderen gepresenteerd. We hebben 2x in 2 jaar 4 voorstellingen van een heel weekend gepresenteerd. De stoppen zijn een keer geknapt, en het mooie was, dat de kinderen vol plezier doorgespeeld hebben, gordijn een beetje open. Er waren nog geen toiletten en er was ook nog geen horeca, dat was nog allemaal niet gereed, want daar was het nog een bouwput. In de Lange Hezelstraat is genoeg horeca en we hadden een afspraak gemaakt voor de toiletten aldaar. Het jaar erop hadden we nog een keer willen spelen, maar de gemeente begon te prikkelen.......Wij willen Anke en Willem bedanken voor deze mooie en unieke kans, die wij hebben mogen meemaken en presenteren. Bekijk maar snel de leuke fotootjes in "Het "Glashuistheater".