Les Miserables
DE VERSCHOPPELINGEN
Beseffende dat een onschuldige in zijn naam veroordeeld zal worden, reist burgemeester Madeleine/Valjean onmiddellijk af naar Arras. Hij ziet zich genoodzaakt zijn ware identiteit prijs te geven. In het tumult dat onstaat weet hij echter te ontsnappen.... Vervolgens trekt Valjean naar Montfermeil, naar de herberg van de sluwe Thenardiers. Die blijken de kleine Cosette te misbruiken om allerlei vuile klusjes op te knappen. Valjean koopt voor veel geld het kind van hen af en vlucht daarna met Cosette naar Parijs. Door bemiddeling van monsier Fauchelevent, die hij eerder het leven redde, vindt hij samen met Cosette onderdak in het klooster van Petit Picpus. Javert, die op de hoogte is van wat er in Arras is gebleken, is er op gebrand om Valjean te vinden. Hij vindt al snel het spoor van hem, maar krijgt van moeder overste niet de kans Valjean te arresteren.
1823
Het is 8 jaar later en Valjean is inmiddels een man van aanzien. Hij is als monsieur Madeleine burgemeester van Montreuil en directeur van een bruidssuikerfabriek.... Op het moment dat zijn ambtstermijn opnieuw wordt verlengd ontvangt hij ook het nieuws dat een man met de naam Javert tot politie-inspecteur in Montreuil is benoemd. Valjean herkent hierin onmiddellijk de door hem zo gehate gevangenen bewaker van vroeger. In zijn fabriek werken veel vrouwen, waaronder ook Fantine. Zij heeft een onwettige dochter, Cosette, die zij noodgedwongen heeft ondergebracht in de herberg van Thenardier en zijn vrouw. De andere fabrieksvrouwen maken Fantine tot het mikpunt van hun spot. Door de onrust die zo op de werkvloer ontstaat, besluit de bedrijfsleidster, madame Victurnien, Fantine te ontslaan. Wanneer monsieur Madeleine/Valjean ontdekt wat Fantine is overkomen, ontfermt hij zich over haar en laat haar opnemen in het ziekenhuis van Soeur Simplicite. Voor Fantine sterft, belooft Valjean haar zich over de kleine Cosette te ontfermen.... Even later redt hij het leven van monsieur Fauchelevent op zo'n wijze, dat politie inspecteur Javert in hem direct de vroeger galeiboef Jean Valjean herkent. Javert besluit burgemeester Madeleine/Valjean aan te klagen bij de politie prefectuur van Parijs. Daar verneemt hij dat ene Valjean al zou zijn opgepakt en terecht moet staan voor het Asissenhof van Arras. Hij biecht burgemeester Madeleine/Valjean zijn misvatting op en biedt hem zijn ontslag aan. Beseffende dat een onschuldige in zijn naam veroordeeld zal worden, reist burgemeester Madeleine/Valjean onmiddellijk af naar Arras.... Hij ziet zich genoodzaakt zijn ware identiteit prijs te geven. In het tumult dat ontstaat weet hij echter te ontsnappen. Vervolgens trekt Valjean naar Montfermeil, naar de herberg van de sluwe Thenardiers. Die blijken de kleine Cosette te misbruiken om allerlei vuile klusjes op te knappen. Valjean koopt voor veel geld het kind van hen af en vlucht daarna met Cosette naar Parijs. Door bemiddeling van monsieur Fauchelevent, die hij eerder het leven redde, vindt hij samen met Cosette onderdak in het klooster van Petit Picpus. Javert, op de hoogte van wat er in Arras is gebleken, is er op gebrand om Valjean te vinden. Hij krijgt hem al snel op het spoor, maar krijgt van moeder overste niet de kans Valjean te arresteren.
1832
Valjean heeft weer een nieuwe indentiteit en leeft nu als Fauchelevent met zijn "dochter" Cosette in Parijs. Die stad staat aan de vooravond van een opstand. Door de dood van generaal Lamarque, de enige man in het parlement met hart voor de armen, komt het volk in verzet.... In het altijd levendige Jardin de Luxenbourg bereidt een groepje studenten de revolutie voor. Een van hen is Marius (Baron Pontmercy). Hij is verliefd op Cosette, die hij al enige tijd liedesbrieven schrijft. De liefde blijkt wedersijds.... De Thenardiers zijn hun herberg kwijt en zijn met hun inmiddels volwassen dochters, Eponine en Azelma ook in Parijs neergestreken. Wanneer Thenardier Valjean en Cosette herkent, weet hij op slinkse wijze achter het huidige adres te komen. Hij ruikt geld en maakt plannen voor een overval op Valjean.... Eponine waarschuwt Marius (op wie hij heimelijk verliefd is) voor de op handen zijnde overval. Onwetend van de wraakzuchtige gevoelgens van Javert, inmiddels politie-inspecteur in Parijs, zet Marius Javert weer op het spoor van Valjean. Tijdens de confrontatie tussen beiden in het huis van Fauchelevent/Valjean zegt Javert de volgende dag terug te komen. Uit angst voor een arrestatie en het uitkomen van zijn ware identiteit, maakt Valjean plannen om met Cosette naar Engeland te vluchten. Cosette weigert echter zonder haar geliefde Marius te vertrekken.... Marius komt in gewetensnood en kan moeilijk kiezen tussen de revolutie en zijn Cosette. Hij stelt voor te trouwen, zodat ze nooit meer van elkaar gescheiden kunnen worden. Daarvoor heeft hij echter toestemming nodig van zijn norse grootmoeder, madame Gillenormand, die hij uiteindelijk niet krijgt.... De wanhoop nabij laat hij Eponine een afscheidsbrief bij Cosette bezorgen en stort hij zich in de revolutie.... Javert infiltreert binnen de groep revolutionairen en verschaf hen valse informatie. Hij wordt echter ontmaskerd door de straatjongen Gavroche en gevangen gezet in de kroeg van moeder Houcheloupe.
De revolutie breekt in alle hevigheid uit.... Valjean voegt zich ook bij de revolutionairen en strijdt met hen op de barricades. Uit dankbaarheid voor zijn hulp krijgt Valjean de kans om Javert te doden. Hij laat hem uiteindelijk toch gaan en keert alleen terug naar de barricades.... De strijd laait opnieuw op en er vallen velen doden. Ook Marius wordt neergeschoten en raakt ernstig gewond. Valjean sjouwt hem door de riolen naar een veiliger plaats. Onderweg stuit hij op Javert, die het zijn plicht acht Valjean alsnog gevangen te nemen. Als Valjean smeekt om eerst Marius in veiligheid te mogen brengen, laat Javert hem gaan. Valjean doet daarmee Javert inzien, dat gerechtigheid niet altijd betekent het letterlijk volgen van de wet. Javert raakt daardoor in een innerlijke strijd, zijn principes van totale gerechtigheid zijn teniet gedaan.......Hij pleegt zelfmoord....
Maurisu hersteld goed en krijgt toestemming om met zijn Cosette te trouwen. Valjean licht Marius in over zijn verleden als dwangarbeider.... Tijdens de bruiloft duiken ongevraagd de Thenardiers op. Zij hopen Marius te kunnen chanteren met het verleden van zijn schoonvader. Als Marius verklaart dat de moord op Javert de enige reden van zijn afwezigheid is, druipen de Thenardiers af. Niet zonder eerst uit de doeken te doen dat Javert niet vermoord is, maar zelfmoord heeft gepleegd. Marius ziet in dat Valjean niet de moordenaar kan zijn waar hij hem voor hield en vraagt de doodzieke Valjean om vergeving.
Valjean vergeeft Marius en vertrouwt hem de zorg van Cosette toe..... Valjean sterft kort daarna.....
De voorstellingen zijn uitgevoerd op:
15, 16, 17, 18 April om 20.00 uur en 18 April 2004 tevens om 14.00 uur
Opgevoerd in Ontmoetingscentrum de Paulus, Molenstraat 2 te Winssen
SPEL
Susan Aarts
Frederike Beijnes
Roy vd Berg
Jan Bredie
Jan Cobussen
Edgar Danz
Heinie Friebel
Tonnie vd Heuvel
Lian Huysmans
Suzanne Janssen
Barbara v Kauwen
Fred Knaake
Elja l' Istelle
Brigit Megens
Ton Megens
Mini Megens
Arend v Nugteren
April Ranshuijsen
Christel Remmel
Robin v Rooij
Sven Schriever
Joyce Seewalt
Moniek Seewalt
Joost Sibon
Wim Sonnevijlle
Bianca Steenmans
Daphne Steens
Elly de Vaal
Corrie Visser
Willeke v der Wielen
Jessica Willems
REGIE
Edgar Danz
ZANG EN UITVOERING
Margje Vleck
Muzikanten
Dirigent/Slagwerk Tom Noy
Koos v Eck Bas-Trombone
Gerda Geurts Baritonsax
Harold v Haaren Trombone
Chantal Hanegraaf Trompet
Bastiaan Henderik Slagwerk
Jeanet Litjes Sopraansax
Joke v Loon Sopraansax
Ben Jacobs Trombone
Niek Jacobs Trompet
Ton Smits Hoorn
Patricia Smits Altsax
Henk Tromp Bas
Kiek Verrijp Tenorsax
GRIME
Sietske den Dunnen
Ria v Haarlem
Theo Janssen
Suzanne Janssen
Marijke vd Plasse
Dorothe Roelofs
Moniek Seewalt
Joyce Seewalt
Daphne Steens
Rowena Verploegen
KLEDING
Lian Huysmans
Suzanne Janssen
Mini Megens
Anna vd Pol
Karin Reinaerts
Hannie Schriever
GELUID
Don Roording
Freddy Selten
Belichting
Ed vd Berg
Lenie Danz
Alard Hock
DECOR
Ben Coenders
Robin Jansen
Rob Propper
Luuc Strucks
Eric Willemsen
FOTOGRAFIE & VIDEO
Ruud Roelofs
Arie Coolen
COORDINATIE
Ton Megens
Wim Sonnevijlle
Jessica Willems
MET DANK AAN
Dago Oolthuis Grime benodigheden
Hester v Amelsvoort Kleding benodigheden
Albert Schaminee Sponsor-presentatie
Hennie & Thea Hermeling Drukwerk
Saskia Hermeling PR & Rekwisieten
Harry & Regie v Kuy Voorverkoop Tickets